Erika

Bakom Ikka’s finns jag, Erika Ranbrandt,  en smålänning som har hittat sin plats i Jämtland. Jag har en förkärlek för pinnkonstruktioner och för träd i allmänhet men asken i synnerhet. Jag arbetar ofta experimentbaserat, allt i en förmodligen livslång process för att lära mej trädets hemligheter. Förutom träd och pinnar gillar jag all rörelse i naturen och drar gärna till fjälls ovan trädgränsen för skidåkning eller cykling.

Skogen och materialet

Jag hugger själv mitt virke i de egna skogarna kring Marieby. Björk, furu, sälg, rönn, asp och al finns i det jämtlländska virkesförrådet och jag arbetar allra helst i dessa lokala träslag. Men jag har också en kärleksaffär med trädet ask, så när en möbel vill byggas i ask får jag beställa virke från södern. Jag använder aldrig virke från trädarter som på något vis är hotade. Ytbehandlingsmetod av en färdig möbel väljer jag med omsorg, jag föredrar olja, såpa, vax och tempera framför lacker.Snickeriet

Maskinerna dånar på och det är full fart i snickeriet, möbelbyggen och köksbyggen avlöser varandra. Snickeriet är litet och trivsamt och maskinparken består av pålitliga gamla gjutjärnspjäser och diverse handverktyg. Här arbetar jag mestadels själv eller ibland tillsammans med en kollega. Då och då hyr jag också ut plats för någon annans projekt.